در حال نمایش 2 نتیجه

نمایش همه

ما در این مقاله به تشریح کامل مواد شستشو خط رنگ پرداخته ایم پس تا انتها با ما همراه باشید.

درواقع قبل از اینکه قطعه رنگ شود نیاز داریم قطعه ای تمیز و عاری از هرگونه چربی و آلودگی باشد که برای ایکار نیاز به سیستم شستشو داریم.

آشنایی با مواد شستشو خط رنگ

یکی از مهم‌ترین و موثرترین مراحل خدمات رنگ های پودری شستشو‌ی قطعات قبل از ورود به بخش رنگ‌کاری می‌باشد. همانطور که می‌دانید وجود آلودگی و مواد خارجی بر روی قطعه سبب می‌شود که خروجی نهایی و کیفیت محصول پس از انجام رنگ‌کاری به شدت پایین بیاید. از این رو جهت از بین بردن آلودگی‌های موجود بر روی محصول و از بین بردن کثیفی‌ها لازم است قطعات مورد نظر ما قبل از رنگ‌کاری به خوبی شسته شوند تا با انجام رنگ‌کاری کیفیت کار ما به خوبی دیده شود. همچنین تمامی مواد فلزی که در سیستم شستشو آماده می‌شوند تا رنگ کاری شوند نیز باید سطحی بدون الودگی، بدون چربی، زنگ زدگی ، ذرات گرد و خاک و مه و دود داشته باشند.

همانطور که گفته شد جهت ایجاد یک سطح بدون چربی و آلودگی قطعات با مواد شیمیایی محلول در آب باید فرایند شستشو را طی کنند. از این رو آماده سازی قطعات پیش از رنگ‌امیزی یکی از مراحلی است که سبب تاثیر گذاری در کیفیت می‌شود. در ابتدای کار قطعات باید در چندین مرحله شسته شده تا آماده‌ی رنگ شوند. البته شستشو با توجه به نوع قطعه و آلیاژ به کار رفته در آن متفاوت خواهد بود و روش‌ها و مراحل مختلفی را برای هر قطعه در نظر می‌گیرند.

یکی دیگر از کاربرد‌های شستشو نیز زدودن و از بین بردن آلودگی‌های ناشی از روغن و مواد شیمیایی در طی پرس کاری است که بر روی استیل، آلومینیوم و سایر فلزات وجود دارد. معمولا در سیستم‌های مواد شستشو خط رنگ در داخل مخزن‌ها ابتدا مواد به دمای مورد نظر رسیده و پس از آن با استفاده از نازل به سمت قطعه اسپری می‌شود.

مواد شستشو خط رنگ

آشنایی با تونل شستشو‌ی رنگ

معمولا جهت پاک سازی روغن، گریس و غبار از روی سطوح مختلف قطعات که سبب عدم رسیدن آب به آن قطعه می ‌شود عملیات چربی زدایی جهت از بین بردن آلودگی‌ها در سه مرحله انجام می‌ شود. یکی از این مراحل به صورت سرد و با استفاده از محلول‌ های خنثی همچون پرکلراتیلین و ترس کلراتیلین، نفت و بنزین به صورت گرم و با استفاده از محلول ‌های قلیایی همچون هیدروکسید سدیم و کربنات سدیم و پاک کننده‌ های سنتز شده صورت می ‌گیرد.

یکی دیگر از روش‌ های چربی زدایی به صورت الکتریکی است که حجم مورد نیاز اولیه برای سرمایه‌گذاری ابتدایی بسیار زیاد است و همچنین از طرفی مصرف الکترولیت جهت انجام این کار مقرون به صرفه نیست و از لحاظ اقتصادی بار مالی زیادی دارد. با توجه به دلایل گفته شده روش شستشو‌‌ی گرم با استفاده از مواد قلیایی به دلیل مقرون به صرفه بودن از لحاظ اقتصادی و سرمایه گذاری بسیار کم در مراحل اولیه گزینه‌ مناسبی جهت انجام در صنایع فلزی است و استفاده از آن در صنایع تابلو سازی بسیار متداول می‌ باشد.

چربی زدایی با محول‌های قلیایی

معمولا آلودگی‌ های موجود در قطعات فلزی از نوع چربی می ‌باشد که به واسطه‌ پاک کننده‌ های قلیایی حل می ‌شود و محلول‌ های امولوسیونی را ایجاد می‌ کند. بنابراین با جداسازی قطعات مورد نظر از محلول‌ های امولسیونی آب به خوبی به سطح قطعات خواهد رسید و قطعه کاملا آب پذیر خواهد شد.

کیفیت چربی‌ گیر‌های قلیایی نیز به موارد مختلفی بستگی دارد مثلا شکل هندسی قطعه، حد مورد نظر برای تمیز کردن، روش چربی ‌گیری مناسب، درجه حرارت و غلظت محلول، قدرت چربی گیری مواد انتخاب شده ، نوع چربی موجود بر روی قطعه و قدیمی یا جدید بودن آن و درجه‌ حلالیت چربی پارامترهای مختلفی هستند که همگی بر روی کیفیت چربی گیری موثر می ‌باشند.

  • ترکیبات پاک‌ کننده‌ قلیایی
  • ترکیبات پاک‌ کننده‌ قلیایی تعداد زیادی دارند و شامل موارد زیر می ‌باشند.
  • هیدروکسید سدیم و هیدروکسید پتاسیم که به شکل صابونی کننده و امولسیونر می ‌باشند.
  • کربنات سدیم فسفات و هگزا متا فسفات برای عمل نفوذ در چربی‌ های معدنی
  • تری سدیم فسفات و هگزا متا فسفات برای عمل نفوذ در چربی ‌های سخت
  • سدیم متا سیلیکات و سدیم دی سیلیکات برای نقش رقیق کنندگی
  • اسید بوریک
  • سدیم تترا بورات برای تنظیم pH محصول
  • سولفات سدیم و نیترات سدیم برای بازدارندگی و جلوگیری از خورندگی سطح
  • تری اتانول آمین و سیانور سدیم
  • نمک ‌های احیا کننده برای خنثی کردن اکسید‌های سطح فلز

عملکرد و شرایط محلول‌ های پاک‌ کننده‌ قلیایی

ابتدا باید بدانید که جهت انجام چربی‌ گیری قطعات آهنی و فولادی از پاک‌کننده‌ های قلیایی با pH بین ۱۲ الی ۱۴ باید استفاده کنید. همچنین جهت از بین بردن و زدودن چربی‌ ها از سطوح نیز باید از پاک‌کننده‌ های قلیایی با pH بین ۱۱ الی ۱۲ استفاده کنید.

پاک کننده‌ های قلیایی با pH بین ۹ الی ۱۱ نیز برای چربی زدایی فلزاتی همچون روی و آلومینیوم و آلیاژ‌های آن ها بسیار مناسب می ‌باشند. از طرفی یکی از نکاتی که باید به آن توجه داشت این است که چربی زدایی باید با توجه به محدوده‌ pH مورد استفاده قرار گیرد تا هنگام فرایند خوردگی بر روی سطح قطعات بوجود نیاید. همچنین انتقال قطعه از محلول چربی زدای قلیایی به مراحل بعد رنگ کاری باید با شستشوی آب داغ انجام شود تا در محلول‌ های بعدی اشکالی در فرایند کاری صورت نگیرد.

همچنین توجه داشته باشید که در عملیات چربی زدایی، درصد چربی ‌گیر‌ها و غلظت آن ‌ها باید به صورت مرتب اندازه ‌گیری شود و در صورت افزایش نیز در همان لحظه کنترل و تصحیح شود تا اشکالی در روند کاری شستشو‌ و رنگ کاری ایجاد نشود.

چربی‌گیری

چربی ‌گیری شامل مواد پاک‌ کننده قلیایی از روی قطعات می ‌باشد که به واسطه‌ اسپری موجب از بین بردن الودگی و زدودن الودگی‌ ها و از بین بردن آلاینده‌ های روی قطعات می ‌شود. معمولا پس از انجام چربی‌ گیری قطعات آبکشی گرم به مدت یک دقیقه انجام می‌ گیرد و در این مرحله اثرات مواد چربی‌ گیر و همچنین آلاینده‌ های باقیمانده از روی قطعه زدوده می ‌شود. همچنین جهت خنثی سازی تقریبی قطعه و اطمینان یافتن از خروج مواد چربی ‌گیر از روی قطعه صورت می‌ گیرد مدت زمان این مرحله نیز یک دقیقه می‌ باشد.

پس از انجام آبشویی نیز جهت ایجاد پوشش نسبتا پایدار که سطح قطعه را جهت عملیات بعدی از زنگ زدگی و خوردگی حفاظت می ‌کند عمل فسفاته کردن را قرار داده‌ اند در آنی قسمت نیز با کمک فشار اسپری مواد فسفاته آهن بر روی قطعات پاشیده می ‌شود و زمان در نظر گرفته شده در این مرحله نیز به مدت دو دقیقه می ‌باشد. پس از انجام تمامی این مراحل آخرین مرحله آبکشی سرد است که قطعات جهت پاکسازی و از بین رفتن اثرات فسفاته به مدت یک دقیقه با آب سرد شست‌وشو‌ داده می‌ شود.

روش ‌های چربی‌ گیری

  • چربی گیری به صورت پاششی

معمولا چربی‌گیری به شکل پاششی با استفاده از پمپ و نازل فشار ۱٫۲ اتمسفری انجام می‌شود و خروجی آن ۱۵ الی ۲۰ لیتر در دقیقه می‌باشد. این روش چربی‌گیری روشی بسیار سریع است و تنها در مدت زمان ۳ الی ۵ دقیقه انجام می‌شود.

  • چربی گیری به صورت غوطه وری

همان‌طور که از نامش پیداست در این روش قطعه درون یک وانی که پر از محلول چربی‌گیر قلیایی است قرار می‌گیرد و با قرار دادن یک مدار گردشی روی وان محلول را به صورت اتوماتیک و یکنواخت هم میزند تا علاوه بر یکنواخت کردن محلول، با ایجاد اغتشاشی درون وان عملیات چربی زدایی نیز تسریع شود. استفاده از این روش چربی گیری نیازی به فضا ندارد و روش بسیار مناسبی است اما باید در این روش دقت کافی داشت تا غلظت مواد به صورت مرتب کنترل و اصلاح شود.

مراحل هفت‌گانه‌ شست‌وشو‌

به طور کلی اگر بخواهیم مراحل شستشو‌‌ی خط رنگ را به صورت واحد توضیح دهیم به صورت زیر خواهیم گفت.

  • زنگ بری: تمامی قطعات مورد نظر از کلیه‌ی زنگ زدگی‌ها توسط سمباده پاک سازی شده و عاری می‌شوند.
  • لیف شویی: تمامی قطعات جهت پاک سازی چربی‌های خشک شده و ماسیده شده با استفاده از لیف‌های مخصوص و دستی و محلول‌های چربی‌گیر مخصوص شست‌وشو‌ می‌شوند.
  • وان چربی‌گیر: قطعات مورد نظر را در داخل وان چربی‌گیر قرار می‌دهیم تا از هر گونه چربی پاک شوند.
  • وان آب گرم: : پس از طی مراحل زنگ بری و لیف شویی جهت جلوگیری از ادغام مواد چربی‌گیر و فسفاته از آب گرم استفاده می‌شود
  • وان فسقاته کاری: معمولا جهت بالا بردن چسبندگی و استحکام رنگ قطعات وارد وان فسفاته گرم می‌شوند
  • وان آب سرد: از آب سرد جهت پاک کردن مواد فسفاته از روی قطعات استفاده می‌شود
  • کوره خشک کن: کلیه‌ی قطعات خشک شده و آماده پذیرش پودر می‌شوند.

اثر زنگ زدگی روی فلز ها

در صنعت ها بیشتر قطعاتی که تولید می کنند از جنس فلز ها هستنند که ممکن است این فلزات با مرور زمان یا نگه داری نا مناسب زنگ بزنند که در این هنگام رنگ بر روی قسمت مکان زنگ زده نمیتواند به خوبی بنشیند که برای از بین بردن این زنگ زدگی ها میتوانید از مواد شست و شو خط رنگ برای این کار استفاده کنید زیرا که برخی مواد شست و شو مناسب زنگ زدایی هستند که میتوانید از آن ها استفاده نمایید. اما برای این کار میتوانید از روش های دیگری نیز استفاده نمایید که ما در ادامه این مطلب به زنگ زدایی فلز ها با دیگر روش ها می پردازیم با ما همراه باشید.

از بین بردن زنگ زدگی با برس سیمی

برای از بین بردن زنگ زدگی های روی فلزات یکی از روش های متناسب و کم هزینه استفاده از برس هاس سیمی است که میتوانید به راحتی مکان زنگ زده را از بین ببرید البته نکته ای که در این زمینه وجود دارد این است که زنگ زدایی با این روش مناسب متراژ های بالا نیست و همچنین این کار بسیار زمان گیر است و با استفاده از قدرت دست کار خود را انجام میدهد.

زنگ زدایی با سنباده

یکی دیگر از روش های از بین بردن زنگ های به وجود آمده بر روی فلز ها استفاده از سنباده و دیسک های مکانیکی بوده که به راحتی میتوان با استفاده از آن ها یک مکان محدود و موضعی را زنگ زدایی کنید در این روش از بین بردن زنگ زدگی بیشتری را نسبت به برس میتوانید تجربه کنید و به زبان ساده تر بهینه شده ی روش زنگ زدایی با برس های سیمی است که بهتر است هنگام شست و شو از مواد شست و شو خط رنگ برای روان تر شدن آن استفاده نمایید.

زنگ زدای با شن و فشار آب

در این روش که میتواند یکی از بهترین روش های زنگ زدایی باشد، شن ها با دانه بندی های مخصوص با کمک گرفتن از فشار آب به سطح زنگ زده برخورد میکنند که به دلیل فشار بالای آب و وجود دانه های شن باعث می شوند که زمگ زدگی ها از روی سطح فلز به راحتی جدا شوند. در این روش بعد از انجام کار به دلیل یکسان نبودن شن ها سطحی نا صاف را می توان مشاهده کنید که به همین دلیل در رنگ شدگی بسیار میتواند کمک کند باعث پیوستگی رنگ ها شود.

مواد شست و شو خط رنگ مناسب زنگ زدایی

همه ی فلز های موجود که دچار زنگ زدگی میشوند مقدار زنگ زدگی آن ها کم بوده و به راحتی با شست و شوی مواد های مختلف که برای خط رنگی استفاده می شوند می توان آن ها را از بین برد و همچنین میتوانید با استفاده از مواد های مخصوص در این زمینه به راحتی هنگام شست و شو آن ها را با مواد شست و شو خط رنگ مخلوط کنید و زنگ زدایی کنید فقط توجه کنید که مقدار زگ زدگی کم باشد و با فشار آب و شست و شو از بین میروند.

کلام پایانی

همانطور که گفتیم برای داشتن سطحی عاری از هر گونه چربی و آلودگی باید قطعات مورد نظر با مواد شیمیایی محلول در آب به خوبی شست‌وشو شوند. همچنین جهت آماده سازی مواد پیش از رنگ آمیزی باید طی چندین مرحله تمامی قطعات با دقت بسیار بالا شسته شوند تا برای مرحله‌ی زنگ آمیزی آماده شوند. با توجه به نوع قطعه، تیراژ آن و … مراحل و روش‌ های به کاربرده جهت شست‌وشو کاملا متفاوت خواهد بود.

از کاربرد‌های دیگر مواد شستشو خط رنگ، از بین بردن و زدودن آلودگی‌ های روغن و مواد شیمیایی است که در مرحله‌ پرس کاری بر روی استیل‌ ها، آلومینیوم ‌ها و … به وجود آمده است. این شیوه‌ شست‌وشو‌ نیز به دو شکل غوطه وری و دیپ یا پاشش انجام می ‌شود.