هیچ محصولی یافت نشد.

در این مقاله قصد داریم به خط رنگ اتوماتیک ، تجهیزات، مراحل و کاربردهای آن بپردازیم. هر چند شاید خیلی به این نکته توجه نداشته باشیم اما رنگ‌ها از مهمترین عناصر زندگی ما هستند.

تمامی لوازم مورد استفاده ما اعم از لوازم خانگی، لوازم و قطعات خودرو، محصولات آرایشی و بهداشتی، وسایل و ابزار آلات صنعتی و … با رنگ‌های مخصوصی رنگ آمیزی شده اند و گاها بنا به رنگ‌های ویژه خود کاربردهای خاصی نیز دارند‌. جهت دریافت اطلاعات مرتبط با این زمینه تا آخر این مقاله همراه ما باشید.

خط رنگ اتوماتیک

خط رنگ اتوماتیک چیست؟

وجود رنگ‌های خاص روی برخی وسایل و رنگ آمیزی آن در خط تولید و رنگ محصولات، بیانگر پیام‌ها یا نشانگر نمادهایی هستند که به عنوان مثال هشدار خطر یا کاربرد خاصی را به ما یادآور می‌شوند. برخی رنگ‌ها به خصوص روی قطعات فلزی، خواص مثبت قطعه را بالا می‌برند، از زنگ زدگی و اکسید شدن فلز جلوگیری می‌کنند، قطعه را در برابر خوردگی و واکنش با اسیدها مقاوم می‌کنند، تحمل حرارتی و نقطه ذوب و جوش فلز را تغییر می‌دهند و به طور کلی سبب کاربرد بیشتر آن قطعه می‌شوند.با این اوصاف، رنگ آمیزی و خط رنگ یکی از مهم ترین مراحل تولید محصولات مختلف پلاستیکی، فلزی و غیره است.

سیستم رنگ آمیزی خط رنگ که خود نیز شامل مراحل به خصوصی از جمله شستشو، خشک کن، پاشش رنگ و پخت رنگ‌های کوره‌ای می‌شود، (که در ادامه به تفصیل با هر یک از این مراحل آشنا خواهیم شد.) در گام‌های مختلف کار به صورت دستی یا اتوماتیک قابل انجام است. هر چند که این مراحل در مورد خط رنگ قطعات مختلف پلاستیکی و پلیمری، فلزی و… متفاوت است، اما به طور کلی فرآیند رنگ اتوماتیک بر پایه یک سری اصول و مراتب مشخص انجام می‌پذیرد.

چرا خط رنگ اتومات؟

تا سال‌ها پیش کارخانجات و واحدهای صنعتی، به دلیل نبود تجهیزات اتوماتیک و فارغ از دغدغه افزایش نیاز مشتری و سیر صعودی مصرف، اکثر مراحل تولید، از جمله مراحل خط رنگ را به صورت دستی انجام می‌دادند.روش‌های دستی و طرق سنتی کار، اگر چه کیفیت مطلوب را داشتند و از لحاظ اقتصادی نیز قابل قبول به نظر می‌رسیدند، اما با سرعت کم و نیاز جدی و زیاد به نیروی انسانی متخصص، از یک زمان به بعد، دیگر نمی‌توانستند پاسخگوی نیاز مشتریان باشند.

از همان زمان‌ها بود که پیشرفت علم و صنعت نیز با نیاز مشتری همراه شد و اتوماسیون سازی خط تولید در اولویت تمرکز و کار صنعتگران و متخصصان این زمینه قرار گرفت. به مرور زمان تجهیزات اتوماتیک صنعتی، سیستم‌های هوشمند و پیشرفته جای روش‌های دستی و نیروی انسانی متخصص را گرفتند و باعث تحولی عظیم در صنعت تولید محصولات متنوع در حوزه‌های گوناگون شدند.مراحل مختلف کار و خط تولید و خط رنگ، با تجهیز واحدهای صنعتی به دستگاه‌های اتوماتیک، بدون نیاز نیروی متخصص جهت انجام کار و نظارت بر فعالیت انجام می‌گرفتند.

پیش از اینکه به شرح مراحل و بخش‌های گوناگون خط رنگ اتومات بپردازیم، بهتر است در مورد چرایی پیاده سازی خط رنگ اتوماتیک بیشتر بدانیم و به بیان ساده با مزایای این روش نسبت به روش‌های سنتی و دستی آشنا شویم؛ با ما همراه باشید.

مزایای اتوماسیون صنعتی و خط رنگ اتومات

همان طور که پیش‌تر اشاره کردیم خط رنگ تولید محصولات و قطعات در صنایع مختلف، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده و در چند مرحله کلی و پیوسته شستشو قطعه، خشک کردن، پاشش رنگ و پخت کوره‌ای قطعه رنگ شده انجام می‌شود.

 شناخت این خط رنگ که با نوع دستی تفاوت‌های چشمگیری دارد، برای صنعتگران و افرادی که قصد راه اندازی واحدهای صنعتی و تولیدی قطعات و لوازم گوناگون را دارند یک الزام و ضرورت بوده و برای افراد عادی که روزانه با هزاران وسیله رنگ آمیزی شده در خط رنگ اتوماتیک سر و کار دارند، می‌تواند جالب و کاربردی باشد. مواردی که در ادامه به آن می‌پردازیم، ویژگی‌های منحصر به فرد و نقاط مثبت خط رنگ اتومات هستند.

خط رنگ اتوماتیک؛ سرعت بالای تولید

سرعت بالای فرآیند رنگ آمیزی قطعات و لوازم مختلف از نقاط قوت خط رنگ اتوماتیک است. سرعتی که این خط رنگ در تولید و آماده سازی محصولات دارد، با روش سنتی و دستی اصلا قابل قیاس نیست. در فرآیند تولید و رنگ آمیزی محصولات و خط رنگ اتومات ، نقل و انتقال و ذخیره مواد روی کانوایر یا سیستم نقاله‌ صورت می‌گیرد و باعث تنظیم سرعت و ریتم انجام کار می‌شود.

خط رنگ اتوماتیک؛ پاسخگوی نیاز مصرف کننده

متاسفانه یا خوشبختانه سیر افزایشی جمعیت و همچنین افزایش مصرف گرایی، هر دو در دست هم داده‌اند و تولید محصول بیشتر را به نیازی جدی تبدیل کرده‌اند. در واقع رشد جمعیت و چند برابر شدن نیاز مردم جهان به محصولات مختلف را می‌توان از جمله دلایل تجهیز واحدهای صنعتی به خط رنگ اتوماتیک و به طور کلی اتوماسیون صنعتی دانست.

وقتی نیاز مصرف کننده به محصولات افزایش می‌یابد اما نیروی کار و سرعت و پتانسیل تولید محصول ثابت می‌ماند، تنها راه پاسخ به این نیاز، تجهیز واحدهای تولیدی و صنعتی به سیستم اتوماتیک و رباتی است. سیستم خط رنگ اتوماتیک، در مراحل گوناگون کار، بدون نیاز به دخالت دست انسان و نیروی انسانی متخصص کار را به پیش می‌راند و با سرعت حداکثری تولید، به خوبی می‌تواند نیاز مردم جهان به محصولات بیشتر در صنایع گوناگون را پاسخ دهد.

خط رنگ اتوماتیک؛ صرفه اقتصادی و افزایش بازدهی تولید

و اما دیگر مزیت مهم خط رنگ اتومات به خصوص برای تولید کنندگان و صاحبان واحدهای صنعتی و کارخانجات تولیدی انواع محصولات، صرفه اقتصادی و بازده این نوع خط رنگ آمیزی قطعات است. خط رنگ اتوماتیک از بسیاری هزینه‌های اضافه تولید من جمله هزینه استخدام نیروی انسانی متخصص می‌کاهد و سبب ارزان سازی قیمت تمام شده محصولات می‌شود.

این سه مورد (کاهش هزینه تولید و قیمت تمام شده محصول، سرعت و بازده بالای تولید و عرضه محصولات بیشتر برای رفع نیاز مشتری) در کنار مزایای رنگ آمیزی محصولات (از جمله افزایش مقاومت محصول به حرارت و دمای بالا، مقاومت محصول در برابر خوردگی، زنگ زدگی، پوسیدگی و اکسیداسیون قطعات فلزی و..) از مهمترین دلایل بکارگیری خط رنگ رباتی هستند.

مراحل خط رنگ اتوماتیک

مراحل و تجهیزات خط رنگ اتوماتیک شامل سیستم انتقال نقاله، خط شستشو (چربی‌گیری، آبشویی گرم، آبشویی سرد، فسفاتاسیون و آبکشی سرد)، خشک کردن قطعات فسفاته شده، پاشش ذرات رنگ و پخت رنگ در کوره می‌شوند.

معرفی سیستم نقاله خط رنگ اتوماتیک

سیستم نقاله بر پایه نیروی کشندگی دستگاه پاورپک در حرکت و انتقال لوازم و قطعات نقش دارد. این دستگاه دارای سرعت متوسط یک متر بر دقیقه، قطعات مورد نظر را یک به یک تحت فعالیت بخش‌های مختلف خط رنگ اتوماتیک قرار می‌دهد و با تغییر در دور دستگاه، امکان انجام مراحل و گذر از هر بخش را فراهم می‌کند.

سیستم شستشو قطعات در خط رنگ اتومات

برای رنگ آمیزی قطعات و لوازم مورد نظر، مرحله شستشو یکی از الزامات است. شستشو و تمیز کردن تمام سطوح مورد نظر برای رنگ آمیزی، در بخشی از خط رنگ اتومات، به عنوان کابین شستشو و توسط اسپری و آبپاش مخصوص انجام می‌شود.

 در مخازن این کابین مواد شوینده و شیمیایی مخصوصی نیز نگهداری شده و مورد استفاده قرار می‌گیرند. فرآیند شستشو که شامل پنج مرحله (چربیگیری، آبشویی گرم، آبشویی سرد، فسفاتاسیون و آبکشی سرد) است، سطوح مورد نظر قطعه برای رنگ آمیزی اتومات را از گرد و غبار و چربی و آلودگی‌ها پاک می‌کند.

  • طی میانگین دو دقیقه فرآیند شستشوی چربی‌گیری با پاشش پر فشار ذرات ماده شیمیایی قلیایی، چربی‌ها و آلودگی‌های قطعه از بین می‌رود.
  • پس از چربیگیری، باقی مانده آلودگی‌ها و ماده شیمیایی چربی‌گیر توسط یک دقیقه آبشویی گرم از سطوح مورد نظر پاک می‌شود.
  • در یک دقیقه بعدی فرآیند شستشو، به منظور خنثی سازی آبشویی گرم و پاک شدن کامل سطوح از چربی‌ها و آلودگی‌ها، آبشویی سرد انجام می‌شود.
  • مرحله فسفاتاسیون یا فسفاته کردن نقش کلیدی را در حفظ و افزایش مقاومت قطعه دارد. پس از مراحل اولیه شستشو، با استفاده از اسپری مخصوص، فسفاته آهن روی قطعه پاشیده شده و پوششی مقاوم در برابر خوردگی، رطوبت و زنگ زدگی ایجاد می‌کند.
  • آبکشی سرد که آخرین مرحله شستشو است به منظور رفع اثرات ماده فسفاته کننده انجام می‌شود و کار قطعه با کابین شستشو را به اتمام می‌رساند.

سیستم خشک کن خط رنگ اتومات

فرآیند خشک کردن مربوط به بخش بعدی خط رنگ اتومات است. این مرحله با وجود پرده‌های هوایی ورودی و خروجی و سازوکار پیشرفته حفظ حرارت داخلی، فرآیند خشک کردن قطعات فسفاته شده را به بهترین نحو به انجام می‌رساند. دمای حرارت داخلی کابین به منظور خشک کردن قطعات بین ۱۳۵ تا ۱۵۰ درجه سانتیگراد توسط یک دستگاه ترموستات الکترونیک تنظیم می‌شود. شایان ذکر است که نمایشگر این دستگاه نیز روی تابلو دستگاه نصب شده است.

سیستم پاشش رنگ؛ اصلی‌ترین کابین خط رنگ اتوماتیک

و مهمترین بخش خط رنگ اتوماتیک، مربوط به کابین پاشش رنگ است. در این مرحله قطعه مورد نظر به کابین رنگ آمیزی منتقل شده و توسط سیستم پاشش رنگ و دستگاه رنگ پاش، رنگ آمیزی می‌شود. اضافه رنگ‌های پاشیده شده توسط دستگاه نیز در کف کابین مربوطه باقی مانده و با مکش توسط مکنده، جمع آوری می‌شوند و به منظور استفاده دوباره چرخه بازیافت را طی می‌کنند. قطعات رنگ آمیزی شده هم به کوره‌های پخت باکسی یا تونلی انتقال پیدا کرده و در دمای ۱۸۰ تا ۲۰۰ درجه سانتیگراد آماده می‌شوند.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم به طور کامل و کاربردی به مهمترین مطالب پیرامون خط رنگ اتوماتیک بپردازیم. پیاده سازی تجهیزات و سیستم کلی خط رنگ اتومات از ضروری‌ترین بخش‌ها در صنایع است که صنعتگران و صاحبان واحدهای صنعتی باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشند.