سیستم پاشش رنگ پودری
به طور کلی پروسه سیستم پاشش رنگ پودری یکی از مهم ترین مراحل تولید قطعات با پوشش رنگ پودری است. این سیستم میتواند به صورت اتوماتیک و دستی هدایت شود. در هر دو روش، کیفیت قطعات رنگ شده قابل قبول است. در سیستم پاشش رنگ پودری قطعات به طور منظم از قسمت پیش تصفیه خارج میشوند. در ادامه وارد کابین های رنگ و پاشش قرار میگیرند. با توجه به اهمیت سیستم پاشش رنگ، در ادامه این موضع را به طور کامل مورد بررسی قرار می دهیم.
سیستم پاشش اتوماتیک رنگ پودری
سیستم پاشش رنگ پودری اتوماتیک که از نام آن مشخصص است، به صورت اتوماتیک و توسط ربات ها اداره میشوند. در این سیستم نیازی به استفاده از نیروی انسانی نیست. در این دستگاه پاشش رنگ پودری به صورت اتوماتیک و خودکار پاشیده میشود. سطح قطعات به طور کامل رنگ آمیزی و وارد کوره پخت میشود. به طور کلی می توان این وسیله را یکی از اصلی ترین و کاربردی ترین لوازم رنگ کاری یک نواخت دانست.
در این روش رنگ آمیزی، با حداقل دانش و مهارت رنگ آمیزی قطعات با رنگ پودری انجام میشود. سرعت عملکرد این دستگاه بالاتر از روش دستی با استفاده از نیروی انسانی است. از همین رو، میزان تولید قطعات رنگ شده افزایش پیدا می کند.
هم چنین یکی از کاربردی ترین و اصلی ترین لوازم برای رنگ کاری یکنواخت سطوح وسیع به کار می رود. با وجود این سیستم پاشش رنگ اتوماتیک این توانایی را خواهید داشت که بدون کسب تجربه و دانش کافی به رنگکاری سطوح لوازم و وسایل خود بپردازید.
پروسه کلی سیستم پاشش رنگ پودری
دستگاه اتوماتیک پاشش رنگ مایع و پودری وسیله است که با استفاده از آن می توان به رنگکاری تمام سطوح چوبی و فلزی اعم از استیل، آهن، آلومینیوم، گالوانیزه و … پرداخت. در این میان باید توجه داشت برای شروع رنگکاری سطوح فلزی باید سطح آن را با انواع شوینده های شیمیایی به طور کامل شستشو داد تا سطح مورد نظر از انواع آلودگی ها تمیز شود.
پس از شستشو و تمیز کردن سطوح فلزی باید بلافاصله رنگ را با استفاده از سیستم های پاشش اتوماتیک رنگ پودری روی آن اعمال کرد تا از زنگ زدگی آن جلوگیری به عمل آورد. لازم به ذکر است که عموما از مواد ذکر شده در زیر برای شستشو دادن سطوح فلزی استفاده می شود.
سیستم پاشش رنگ کرونا
عمومی ترین و رایج ترین روشی برای پاشش رنگ های پودری مورد استفاده قرار می گیرد، سیستم پاشش رنگ کورونا است. در این روش از پاشش رنگ ذرات رنگ باردار همان منفی و سطح مورد نظر با بار مثبت خواهد بود و در نهایت این عمل باعث نفوذ و جذب رنگ توسط جسم مدنظر خواهد شد.
همچنین با تغییر دادن و تنظیم ولتاژ دستگاه پاشش رنگ های پودری اتوماتیک، این امکان را خواهید داشت که میرا ضخامت رنگ پاششی را بین 60 تا 80 میکرون تغییر دهید.
رنگ های پودری عموما پس از پاشش به مدت زمان 5 تا 25 دقیقه در کوره هایی با دمای 160 تا 250 درجه سلسیوس برای پخته شدن رنگ آن قرار می گیرند تا رنگ به صورت یکنواخت سطوح پخش شده و خشک شود.
در این میان لازم به ذکر است میزان قرارگیری اجسام در کوره به برخی از پارامترهایی همچون موارد ذکر شده در زیر وابسته است.
- جنس سطوح مدنظر
- مشخصات رنگ انتخابی
- ضخامت اجسام
پیش از اعمال رنگ و پس از آن تمامی موارد مورد نیاز برای اعمال رنگ و پیش آمد های پس از آن در خطوط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار می گیرند.
متعلقات و ویژگی های سیستم اتوماتیک و خروجی مخزن رنگ
در این بخش از مطلب می خواهیم به بررسی متعلقات و ویژگی های سیستم های اتوماتیک پاششی رنگ بپردازیم که به شرح زیر هستند.
سیستم های نقاله یا کانوایر
وظیفه این قسمت از سیستم پاشش رنگ اتوماتیک، انتقال قطعات توسط دستگاه پاورپک کشنده و میزان دور متغییر از مراحل مختلف رنکگاری است. میزان سرعتی این سیستم دارد حدود یک متر در هر دقیقه است.
سیستم خط شستشو
مراحل شسشتو قطعات پیش از شروع رنگ کاری به شرح زیر است:
- چربی گیری قطعات
- آب شویی گرم سطوح مدنظر
- آب شویی سرد سطوح مدنظر
- فسفاته کردن قطعات مدنظر
- و آب کشی سرد قطعات
خشک کردن
خشک کردن کامل سطوح مورد نیاز برای پاشش رنگ اتوماتیک انواع رنگ های پودری و مایع از پیش نیازهای اساسی فرایند رنگکاری است. در این حالت قطعات در دمای حدود 135 تا 150 درجه سانتی گراد خشک و فسفاته می شوند.
انواع کابین پاشش رنگ
کابین های پاشش رنگ اتوماتیک وظیفه تامین پوشش یکنواخت رنگ را روی سطوح مدنظر، برعهده دارند. در این بخش از سیستم دستگاه پاشش رنگ اتوماتیک، پرده هایی اعمال شده است که با جذب گرده های اضافی باعث پخش یکنواخت رنگ روی قطعات می شود.
کوره های پخت
کوره های پخت همانطور که پیش تر گفته شد با دمای 250 درجه سانتی گراد وظیفه خشک و پخت رنگ قطعات را بر عهده دارد.
مدار های فرمان
وظیفه این بخش از دستگاه پاشش رنگ پودری اتوماتیک به شرح زیر است:
- کنترل کردن ولتاژ های خروجی و ورودی به طور دقیق
- تنظیم فعالیت و میزان حرارت کورها و خشک کن سیستم
- و کنترل تمام تایمرهای زمان توقف سیستم
- تنظیم تمام ونیلاتور کوره خشک کن
انواع سیستم پاشش رنگ چیست؟
مکانیسم عملکرد سیستم پاشش هوا که توسط هوا انجام می شود به این صورت است که هوای فشرده وارد مخزن رنگ شده و ذرات رنگ را به پودر تبدیل می کند.
در این سیستم عموما از تفنگ های بادی استفاده می شود. تفنگ های بادی به این صورت است که رنگی را داخل مخزن می ریزند و رنگ از لوله باریکی که در دسته تفنگ قرار دارد می گذرد و هوای فشرده در این کانال وجود دارد و سپس ذرات رنگ توسط دستگاه به سطح مورد نظر رانده می شوند.
نوع دیگر اسپری بدون هوا است به این صورت که رنگ با فشار از طریق پمپ فشار قوی به نازل باریک دستگاه منتقل شده و با فشار خارج شده و به سطح کار برخورد می کند. در این روش از فشار بسیار قوی استفاده می شود و ذرات جوهر در مولکول های هوا جمع نمی شوند.
دستگاه اتوماتیک پاشش رنگ
دستگاه های پاشش رنگ در انواع کاربرد و اشکال مختلف در حال تولید و عرضه در بازاهای جهانی است. این دستگاه نیز با گسترش صنعت رنگکاری و پیشرفت علم در این عرصه دستخوش تغییراتی می شود که روز به روز به نحوه عملکر بهتر آن کمک می کند.
دستگاه اتومتاتیک پاشش رنگ به کاهش میزان انرژی مورد نیاز برای رنگ کردن انواع سطوح کمک شایانی خواهد کرد. همچنین این دستگاه از نظر زیست محیطی نیز آسیب کمتری را به محیط وارد می کند.
قیمت دستگاه های پاشش رنگ اتوماتیک رنگ
عوامل متعددی در قیمت گذاری دستگاه پاشش اتوماتیک دخیل هستند که در زیر به آنها اشاره شده است:
- ولتاژ دستگاه
- گان های به کار رفته در آن
- تجهیزات به کار رفته در دستگاه رنگ پاشش اتوماتیک برای پوشش دهی رنگ
اگر می خواهید بهترین و مناسب ترین دستگاه پاشش رنگ پودری اتوماتیک را با مناسب ترین قیمت خریداری کنید، با کارشناسان این مجموعه ارتباط برقرار کنید تا شما را برای خریدی مطمئن و باصرفه راهنمایی کنند.
بررسی پروسه سیستم پاشش رنگ
با استفاده از دستگاه سیستم پاشش رنگ اتوماتیک و دستی، میتوان به طور کامل پوششی برای سطوح چوبی و فلزی ایجاد کرد.برای رنگ آمیزی سطوح فلزی باید توجه داشت که تمامی سطوح آن باید با انواع مواد شیمیایی شستشو داده شوند. ممکن است قطعات چوبی و فلزی آلوده به آلاینده و گرد و غبار باشند.
از این رو مرحله شستشوی قطعات بسیار مهم است.سپس در ادامه بعد از شستشو، قطعات در سیستم اتوماتیک و دستی پاشش رنگ پودری قرار میگیرند. با پوشش ایجاد شده، قطعات فلزی از زنگ زدن در امان می می مانند. برای شستشوی قطعات فلزی می توانید از محلول های ذکر شده در زیر استفاده کنید.
خشک کردن قطعات در سیستم پاشش رنگ پودری
قطعات قبل از قرار گرفتن در سیستم پاشش قطعات در دمای 135 تا 150 درجه سانتی گراد خشک و فستانه میشوند. خشک کردن قطعات به منظور جلوگیری از زنگ زدگی و جذب بهتر رنگ پودری است. به همین خاطر بسیار اهمیت دارد.
کلام پایانی
در این مقاله موضوعات مختلفی را در جهت شناخت سیستم پاشش رنگ پودری مورد بررسی قرار دادیم. به طور کلی این سیستم درپوشش دادن قطعات و افزایش دوام آن ها بسیار مؤثر است. از این رو پیشنهاد میشود حتماً از دستگاه هایی با کیفیت برای ایجاد یک سیستم پاشش قدرتمند بهره ببرید. امیدواریم که این مقاله مورد پسند و توجه شما قرار گرفته باشد.